Laminat poslednjih godina zauzima sve značajnije mesto kad su u pitanju podne obloge, pre svega zbog vrlo popularne cene. Moguće ga je postaviti preko bilo koje postojeće podne obloge, pa i preko starog parketa i keramičkih pločica, brodskih podova itd. Laminat je već pripremljen za postavljanje, što znači da nije potrebno lakiranje, niti bilo kakva završna obrada. Iako je zbog svega navedenog skoro idalan, on ima i svojih mana. To je, pre svega, ograničeno vreme eksploatacije. Laminat je po sastavu mleveno drvo zamešano sa organskim lepilom, a kao ukras je štampani presovani papir, preko koga se stavlja zaštitni sloj. U zavisnosti od kvaliteta laminata direktno zavisi i vreme ekploatacije, pa tako cena kvalitetnih laminata dostiže cenu parketa sa ugradnjom i lakiranjem.
Ono što je interesantno kod laminata to je da se mogu postići najrazličitije boje i nijanse, kao i da sam dizajn ukrasne površine uopšte ne mora da bude imitacija drveta, već postoje razni motivi kao fotografije ili umetničke slike, dezeni itd, recimo, nešto slično tapetama.Arhitekte i dizajneri ih često koriste prilikom dizajna nekih specifičnih enterijera.

Iako je postavljanje laminata relativno jednostavno i može se postaviti po sistemu uradi sam ipak je bolje taj posao prepustiti majstoru, pogotvo ako nemate alat ili niste vični sa njim. Može lako da vam se desi da upropastite dovoljan broj komada, da će vam cena tog dodatno kupljenog materijala biti jednaka ceni koju bi platili profesionalcu za postavljanje laminata.
Cena postavljanja laminata je, naravno, u skladu sa njegovom cenom.