Razvoj hemijske industrije se naravno odrazio i na parketarske lakove. Pre samo desetak godina je postojao samo poliuretanski dvokomponentni lak i samo par domaćih proizvođača. Danas je na tržištu prisutno mnogo više proizvođača i mnogo veći izbor lakova. Poliuretanski lakovi se sve više menjaju ekološkim lakovima na bazi vode, itd.
Lakovi se dele na sjajne, polusjane i mat, ali lako se može reći da postoje lakovi od 10 do 100% sjaja ili obrnuto od 10 do 100% mat.
Lakireanje, pored estetske uloge ima i onu važniju, a to je zaštita parketa. Od kvaliteta laka direktno zavisi i zaštita, bilo da se radi o poliuretanu ili lakovima na bazi vode. Moramo da napomenemo da kvalitet laka, logično, utiče i na cenu, pa tako cena laka može da varira i do 1:10 od jeftinih do onih najskupljih.
Izbor laka je naravno na vama. Ono što možemo da istaknemo je da imamo iskustvo sa svim vrstama lakova i da ćete sa naše strane dobiti maksimalno estetski urađeno lakiranje, a u zavisnosti od laka koji ste izabrali, dobićete i odgovarajuću zaštitu vašeg parketa.
Od početka korišćenja parketa u životnom prostoru, koji datira čak od sedamnaestog veka, kao zaštita se koristi laneno ulje ili vosak. Najprirodnija zaštita i najprirodniji i najlepši izgled drveta. Razlog zamene ovih prirodnih materijala lakovima je bolja mehanička zaštita i veći sjaj, ali se razvojem hemijske industrije, sve više poboljšavaju osobine ulja, pa se ova stara tehnogija zaštite sve više vraća u naše domove, pogotovo što se svuda u svetu sve više insistira na ekološkim materijalima.